Chi Kung (qi gong, csikung)A csí áramlása az emberi testben

"A chi kung olyan eszköz, amely segítségével megtanulhatjuk, hogyan lehet az egészségünket helyreállítani, megszabadulni a betegségektől, teljesebben felfogni a világunkat,  megérteni önmagunk és az egész Kozmosz kölcsönös kapcsolatát, megtalálni – a létezés boldogságát, a kapcsolatok boldogságát, a kölcsönös megértés boldogságát, az Út tudatos megválasztásának boldogságát, egyszerűen a BOLDOGSÁGOT.”


                                                                
                               Chi                                    Kung
az univerzális életenergiával (chi) való munka (kung)
művészet, tudomány, filozófia, gondolkodásmód, a környező világgal és a világegyetemmel történő energia- és információcsere módszere, melynek gyökerei az ősi Kínába  vezethetők vissza
  
Céljai
egészségmegőrzés
betegségek gyógyítása
az élet meghosszabbítása
harcművészeti kézségek fokozása
megvilágosodás elérése (buddhaság)

Módszerei
 TEST  -  LÉLEK -  SZELLEM
összehangolása a légzés, a mozgás és a tudat szabályozásával, 
az ITT és MOST ( a pillanat)  tudatosításán keresztül. 
Mozgás közben végzett meditációs gyakorlatok,
csendes (ülő) meditációs gyakorlatok.

Hatásai 
Jin-jang egyensúly megteremtése
 Az energiacsatornák és aktív pontok megnyitása
 Energiaszint növelése, az energiák tudatos mozgatása
Koncentrációs képesség fejlesztése
A Világegyetem megértése
EGÉSZ-SÉG és TELJES-SÉG
A szervezet karbantartása, fizikai stabilitás (anyagi szint)
Energiagyűjtés és átalakítás (energetikai szint)
Szellemi és spirituális képességek fokozása (szellemi szint) A chi kung két szinten értelmezhető. A szélesebb körű értelmezés szerint a chi kung maga az ÉLET. Egy életmód, életfilozófia, amelyet ha elsajátítasz, akkor minden cselekedeted, minden mozdulatod chi kung-á válik. A test és tudat egyesítésével végzett minden cselekedet chi kung. Ez azt jelenti, hogy teljesen tudatában vagy a Létezésnek, minden cselekedetedet teljes tudatossággal végzed, a jelenben létezel, azaz Felébredett vagy. Ezt a szintet persze csak nagyon kevesen érik el, de a lehetőséged megvan rá. Persze ehhez hosszú, elmélyült gyakorlás szükséges. Gyakorlatilag minden keleti (és nyugati) filozófiarendszer tanítja, csak mindegyik másképp nevezi. Minden harcművészet elsajátításának alapja egy sor chi kung szerű alapgyakorlat.
Szűkebb értelemben a chi kung gyakorlatai Kínában fejlődtek ki. Igazi eredete azonban a messzi távolba vész és minden korábbi filozófiarendszerből vett át valamit. Nagyon sok irányzata és még több - ezerévekre visszanyúló - gyakorlata van. De nem halott rendszer. Most is fejlődik – a jelenkorhoz alkalmazkodóan – újabb és újabb gyakorlatok, gyakorlatsorok jelennek meg. Mert nem a gyakorlatok adják a lényegét, hanem a gyakorlatok mögött húzódó alapelvek, melyek megtartásával bármely gyakorlat, cselekedet és mozdulat chi kung-á alakítható.
A Chi Kung állapot

 

A chi kung állapot egy olyan különleges tudat-állapot, amely a chi kung folyamatos gyakorlása során alakul ki, és amely állapot kialakulása a hatékony chi kung gyakorlás előfeltétele. A chi kung állapot az ébrenlét-határállapot-alvás skálába sorolható be. Egy olyan rezgésszinttel jellemezhető, amely az ébrenlét béta állapota, az alfa állapot és a mélyalvás théta állapota sorában valahol az alfa és a théta állapot között helyezkedik el, Azaz, valamivel mélyebb, ellazultabb, mint az ébrenlét és az alvás határát jelző alfa állapot.
Ebben az állapotban a test ellazulásának meghatározó jele az ásítás, illetve megjelenik egy – a súlytalanság állapotához hasonló – lebegő, könnyed érzés. Magát az átmenetet mindenki egyedi módon élheti meg lelki és fizikai állapotának függvényében. Általában elmondható, hogy az állapot bekövetkeztét egy lépésként (ugrásként) érzékeljük, amelynek a tudat és a test – kiemelten az első alkalommal, de amíg meg nem szokjuk, addig minden átlépésnél – ellenáll. Úgy éljük meg, mint minden ismeretlenbe, szokatlan helyzetbe való átmenetet. Az Ego számára ez a fajta állapot az éber tudat és a test feletti kontroll elvesztésének érzetét sugallja, ezért tiltakozik ellene. A gyakorlással ez az állapot egyre megszokottabbá válik és az átmenet egyre gyorsabb, egyre simább, szinte észrevétlen lesz. Megtanulunk, gyorsan, átmenet nélkül, szinte ugrásszerűen váltani az egyes állapotok között.
Főleg a fejlett intellektussal rendelkező emberek számára nehéz a chi kung állapot elérése. Nehezen tudják a megszokott – logikai - gondolkodásmódot elengedni és egy lényegesen érzékibb (szenzitívebb) tudatállapotra felcserélni. A gyermekek számára ez sokkal könnyebb, mivel ők még sokkal nyitottabbak az érzékelésre, az új befogadására. Ezért, ahhoz, hogy sikerüljön az átmenet a chi kung állapotba, kicsit újra gyermekké kell válni.
A chi kung állapotban a testi jelek mellett a tudat állapota és az érzékelés is teljesen átalakul. Mintegy kinyílik a tudatunk, mindent sokkal élesebben, világosabban érzékelünk. Ahhoz lehet hasonlítani, mintha a szemünk hirtelen a teljes látómező (360 °) érzékelésére lenne képes. Hasonlóan élesedik a hallás és minden hagyományos érzékszerv is, és bekapcsol az érzékeken túli érzékelés – az un. „hatodik érzék” is. A harmadik érzékelési szint elsajátításához már elengedhetetlen a chi kung állapot elérése.