A gyakorlás hatásai


Egyensúly és harmónia
A kínai orvostudomány szerint érzéseink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak egészségünkre. A régi kínai orvosok feltérképezték az érzelmi állapotok egészségre gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy a túlzott düh károsítja a májat, a szomorúság a lépet, a félelem kárt tesz a vesékben, amit a modern orvostudomány már be is bizonyított. Kimutatható, hogy a nyugodt, csendes lelkiállapot ténylegesen csökkenti annak a hormonnak a szintjét, amelyet a szervezet stresszállapotban termel.
Önmagunk elfogadása és a békés érzelmek pedig a laboratóriumi módszerekkel is kimutathatóan növelik az immunrendszer védekező sejtjeinek a számát. A tai csi gyakorlása tehát jótékony hatással van az ember szellemi és érzelmi állapotára, harmóniát teremt az ember és a környezet, a szellem és az érzelem között. Elűzi a mindennapi stresszt.
A tai csi az elme lecsendesítésével, néhány perces csenddel keződik, miközben figyelmünk a légzésre összpontosul. Az ellazulás és összpontosítás segít abban, hogy ráhangolódjunk másokra, és fogékonyabbak legyünk mindarra, ami körülöttük történik. A mai ember hétköznapjai zavarosak és feszültséggel telítettek. Életét felőrlik a múlt eseményei és a jövőért érzett aggodalom. A kínaiak szerint az örökös aggódással életerőt, csit veszítünk. De ha tudatában vagyunk a pillanatnak, akkor növeljük magunkban az életenergiák áramlását


Chi-kung és a Tai-chi élettani hatásai:
A tradíció szerint elsősorban az energia rendszerre hat, s azon keresztül fejti ki hatásait az egyes szervrendszerekre. Ezeket a hatásokat az elmúlt időben klinikai körülmények között vizsgálták és igazolták.
1. Keringési rendszer
  • Gazdaságosabbá teszi:
a.    csökken a szívfrekvencia
b.    nő a perctérfogat
  • Hajszálerek jobb vérellátását eredményezi:
a.   test melegszik.
2.  Légzőrendszer
  • Légzés mélyül
  • Rekeszizom mozgásának függőleges pályája mérhetően megnövekszik, a hasi szervek vérellátása javul
  • Csökken a légzés frekvencia, nő a perctérfogat, mi által nő a vitálkapacitás.
3.  Idegrendszer
  • Idegrendszer kiegyensúlyozása
  • Gyakorlás közben relaxált állapot
4.  Mozgásrendszer
  • Erősíti a törzs izmait ( has, hát), javul a testtartás.
  • Izmok ú’üés’tőképessége nő.
  • Megőrzi az izületek rugalmasságát.
Források:
Kiss István György: Bevezetés a Tai Chi történetébe és filozófiájába (Vörösvári Újság II. évfolyam 4. szám, 2002)
Sárai Gábor: Alternatív mozgás- és masszázsterápia (Egészégügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, 2001)
 
Tai chi eases several medical conditions, reports Harvard Women’s Health Watch

Tai chi is often described as “meditation in motion,” but it might as well be called “medication in motion.” This mind-body practice can help treat or prevent many age-related health problems, reports the May 2009 issue of Harvard Women’s Health Watch. And it may be the perfect activity for the rest of your life.
You can get started with tai chi even if you aren’t in top shape. This gentle form of exercise is slow and doesn’t leave you breathless, yet it addresses the key components of fitness—muscle strength, flexibility, balance, and, to a lesser degree, aerobic conditioning. Harvard Women’s Health Watch reports the findings of various studies showing that tai chi combined with standard medical treatment can be helpful for several medical conditions:
Arthritis. An hour of tai chi twice a week for 12 weeks reduced pain and improved mood and physical functioning more than standard stretching exercises in people with severe knee osteoarthritis.
Low bone density. Tai chi appears to be a safe and effective way to maintain bone density in postmenopausal women.
Breast cancer. In women suffering from breast cancer or the side effects of treatment, tai chi may help improve quality of life and functional capacity.
Heart disease. In one study, tai chi significantly boosted exercise capacity, lowered blood pressure, and improved levels of cholesterol, triglycerides, insulin, and C-reactive protein in people at high risk for heart disease.
Parkinson’s disease. A group of study participants with mild to moderately severe Parkinson’s disease showed improved balance, walking ability, and overall well-being after 20 tai chi sessions.

Forrás: http://www.health.harvard.edu/press_releases/Tai-chi-eases-several-medical-conditions
Egész cikk: http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Womens_Health_Watch/2009/May/The-health-benefits-of-tai-chi